Ylämaankarja (highland cattle)

Vuoden 2015 lopussa Niemenkylään palasi karja monen kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kyse ei ollut kuitenkaan lypsylehmistä, vaan ympärivuotisiin Suomen sääoloihin sopeutuvasta ylämaankarjasta, joka on alkujaan kotoisin Skotlannin karuilta ja tuulisilta ylämailta.

Ylämaankarjasta saa erinomaisen maukasta ja vähärasvaista lihaa. Syynä on ympärivuotinen laiduntaminen ulkona ja ruokinta pelkällä luonnonravinnolla tai korsirehulla. Kyse on niin sanotusta grass fed cattlesta. Niemenkylän alueella laiduntavat ylämaankarjanaudat huolehtivat lisäksi maisemanhoitotyöstä ja ennallistavat harvinaiseksi käyneitä perinnebiotooppeja kuten ranta- ja hakametsälaitumia.

Ylämaankarjan omistaa maatalousyhtymä Grahn & Pettersson (y-tunnus 2643774-5), joka hallinnoi Niemelän tilaa. Ylämaankarjaa hoidetaan yhteistyössä Niemenkylän kartanon kanssa ja se laiduntaa eri omistajien alueilla Vesikansan Niemenkylässä. Ylämaankarjaa voi nähdä vuoden aikana niin Heinälammen niityillä ja kosteikoilla, rantalaitumilla kuin tilakeskuksen viereisissä vanhoissa haa'oissa.

Tiedustelut lihoista ja muista ylämaankarjan tuotteista:

Harri Pettersson
harri.pettersson[at]gmail.com

 

Sonni Myrsky joulukuussa 2016

Ylämaankarjan kuulumisia

Vuonna 2018 avattiin Niemenkylän Tilakauppa, joka myy mm. ylämaankarjan ja lampaan lihaa.

www.niemenkylantilakauppa.fi

Katso kuvia ylämaankarjan alkuvuosilta Niemenkylässä.
- lue tarina ja katso kuvat -

Uudempaa kuvamateriaalia ja tarinaa löytyy Facebookista ja Instagramista.

 

 

 

Lisätietoja: Harri Pettersson